Болки в ушите: причини, симптоми и лечение

Rate this post

Болки в ушите причини, симптоми и лечение SOS съвети: тези домашни средства помагат при болки в ушите. Трябва да прибягвате до домашни средства за болки в ушите само ако определено може да се изключи сериозно заболяване. Топлината и понякога студът могат да помогнат срещу болката. Ако се съмнявате, най-добре е да посетите лекар, защото високата температура може да влоши възпалението. Инфрачервена светлина: топлината на лампата с инфрачервена светлина може да има успокояващ ефект върху болката. Стимулира се кръвообращението и по този начин се подобрява метаболизмът в засегнатото ухо. За целта нарежете лука на много малки парченца, увийте всичко в памучна или ленена кърпа и го прикрепете към ухото за около 30 минути. Синапеното масло от лук има дезинфекционен ефект. Капки за уши от сок от лук: съберете сока от един лук (предварително намачкайте лука, сложете го в салфетка и изцедете сока) и след това внимателно капнете няколко капки в ушния канал. След това покрийте ухото с памук. Горчица обвивка: смесете синапено брашно с топла вода до каша.

Поставете масата в салфетка и я прикрепете към болното ухо. Има противовъзпалителен и дезинфекционен ефект. Препоръчва се да прилагате тази обвивка само веднъж на ден (десет до 20 минути), тъй като синапеното масло може да раздразни кожата. Маслена обвивка: накиснете компрес или кърпа в топло растително масло и след това го поставете върху ухото си. Маслото задържа топлината много добре. Ушна пара: особено се препоръчва, ако страдате от болки в ушите по-често: насочете топла водна пара в ухото: за да направите това, дръжте гумен маркуч до чайника и насочете малко количество (не твърде горещо) пара близо до ухото. Уверете се, че тръбата не е притисната в ухото. Студена обвивка (компрес Priesnica): може да помогне при остри ушни инфекции. За целта накиснете компреса в студена вода и го изцедете. След това увийте хладен компрес в кърпа и го поставете върху засегнатото ухо. Поставяйки капачката, опората може да бъде фиксирана. Глинена обвивка: смесете лечебна глина или глина със студена вода, за да направите каша. След това изсипете масата във влажна кърпа и я прикрепете към ухото, докато кашата изсъхне.

Причини за болки в ушите

Причини за болки в ушитеБолката в ушите може да бъде причинена от много заболявания. Тъй като ухото ни е много сложно, често са засегнати различни области на слуховия орган: външния ушен канал, тъпанчето, средното ухо или вътрешното ухо. Болката обикновено се причинява от възпаление, причинено от бактерии или вируси. Но нараняванията, причинени от механични стимули, също могат да обяснят болката в ушите.

В някои случаи причините за дискомфорта изобщо не са в ухото или в ухото, а се появяват например поради тонзилит или неправилно натоварени челюстни стави (често след стоматологична операция). Но дори и от шийния отдел на гръбначния стълб, дискомфортът може да се разпространи чак до ухото.

Болки в ушите-кога да отида на лекар?

Ако болката в ухото или лекото налягане в ухото се появят в резултат на полет или посещение на басейн, не е задължително веднага да посетите лекар. Ако обаче симптомите продължават или ако се добавят допълнителни симптоми, препоръчително е да посетите лекар. Особено в случай на треска, проблеми със слуха или световъртеж. По същия начин, когато секрецията или кръвта излизат от ушния канал. Всеки, който има болка в ухото след злополука или след попадане на чуждо тяло в ухото, също трябва да потърси лекар за уши, нос и гърло за изясняване на оплакванията. Болката в ухото е диагноза.

Болки в ушите-кога да отида на лекар

След рутинно събиране на анамнеза (събиране на медицинска история), лекарят ще зададе допълнителни въпроси, за да установи причината за заболяването и болката в ушите. Освен всичко друго, важна е информацията за продължителността на оплакванията, тяхната сила и ход. Освен това лекарят ще попита за естеството на болката. Дали са тъпи, жилещи, удрящи или жилещи? Пациентът наскоро е имал инфекция (грип, настинка с хрема) или злополука? Какво вече беше направено с болката?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here