Левокамерна недостатъчност: симптоми и терапия

Rate this post

Левокамерна недостатъчност симптоми и терапияЛявата сърдечна недостатъчност е форма на сърдечна недостатъчност, при която е засегната лявата страна на сърцето. Заболяването се характеризира предимно с задух – пациентите често се борят за въздух в продължение на няколко минути, когато са физически напрегнати. Ще ви покажем какви симптоми са типични за левокамерна недостатъчност, какво се случва в сърцето и как протича терапията. Отидете директно в желания раздел:

Какво е левокамерна недостатъчност? Симптом. Форма. Причини и терапия.

Как се развива левокамерна недостатъчност?

Как се развива левокамерна недостатъчностПри левокамерна недостатъчност лявата страна на сърцето е толкова отслабена, че нейната помпена способност е ограничена. Резултатът: тъй като сърцето не може да упражнява достатъчно сила, за да изпомпва кръвта през тялото, има изоставане до кръвоносните съдове на белите дробове. Там се създава налягане, което притиска течните компоненти на кръвта в белодробната тъкан. Това причинява задържане на вода в белите дробове (наречено оток). Това е причината пациентите с левостранна сърдечна недостатъчност да страдат от дрезгави дихателни звуци и задух. Друг проблем със слабостта на лявото сърце: лявата камера вече не може да изпомпва кръвта през тялото в пълен размер. Поради това кръвообращението в органите и тъканите се влошава.

Като напомняне: кръвообращението. Лявата половина на сърцето е отговорна за разпределението на богата на кислород кръв от белите дробове в тялото. Ето как кръвта тече в лявото сърце: Кръвта се обогатява с кислород в белите дробове и след това се транспортира до лявата камера през лявото предсърдие. Оттам кръвта се изхвърля през аортата с голямо налягане. Аортата е най-голямата артерия в тялото, която източва кръвта от сърцето. Различни кръвоносни съдове насочват кръвта към всички органи и части на тялото, за да осигурят снабдяването им с кислород и хранителни вещества. Приток. В много случаи първоначално има съществуващо заболяване, което води до развитие на слабост на лявото сърце. Това може да бъде например инфаркт или слаба сърдечна клапа (недостатъчност на митралната клапа). Но понякога зад това стоят и вродени сърдечни малформации, като дефекти на сърдечната клапа. В допълнение, наследственото предразположение може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Левокамерна недостатъчност: симптоми на пръв поглед

Левокамерна недостатъчност симптоми на пръв погледСимптомите на левокамерна недостатъчност се изразяват в различна степен, в зависимост от формата на хода на сърдечната недостатъчност – хронична или остра. При хроничния вариант симптомите първоначално се проявяват по-често в стресови ситуации, докато острата форма се развива в рамките на няколко часа или дни. Важни симптоми на левокамерна недостатъчност са: Задух( задух): има задух с учестено дишане по време на физическа активност. Сърдечна Астма: хриповете на дишането показват натрупване на вода в белите дробове (белодробен оток). намалена производителност: засегнатите бързо се уморяват и физически вече не са толкова стабилни. Някои също страдат от вътрешно безпокойство. Кашлица: ако се появи, когато има недостатъчност на лявата камера, тя се нарича още „сърдечна кашлица“. Значително намаляване на кръвното налягане, което може да се случи при тежки случаи на левокамерна недостатъчност, трябва незабавно да бъде прегледано от лекар.

Други симптоми на левокамерна недостатъчност са белодробен оток и плеврален излив, които ще обясним по-подробно по-долу. Белодробен оток като симптом на лява сърдечна недостатъчност. При белодробен оток водата се отлага в малките алвеоли на белите дробове. Това значително нарушава газообмена в белите дробове: по-малко кислород навлиза в кръвта, така че тялото се доставя с него само в ограничен обем. Това води до задух, обикновено кипи в белите дробове поради задържане на вода. В напреднал стадий задухът може да бъде толкова силен, че пациентът заплашва да се задуши. В този случай трябва незабавно да се окаже спешна медицинска помощ.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 1]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here