Само пъпки?! Как Акнето Може Да Ви Накара Да Се Чувствате Депресирани

Rate this post

Само пъпки! Как Акнето Може Да Ви Накара Да Се Чувствате ДепресираниВсеки получава акне всеки път, особено по време на пубертета. Въпреки това, при тежка форма на акне, не само образуването на белези заплашва, но в най-лошия случай и депресията. Как страдат младите хора от това и какво общо има нашето отношение към него. Твоето собствено лице. Виждаме го в огледалото всеки ден. Но Изабел не иска да си спомня собственото си лице отпреди пет години днес. „Знаете класическата концепция за рушаща се торта. Това наистина беше така за мен“, казва 20-годишната студентка от Мюнхен. Подобно на мнозина в тийнейджърските си години, тя имаше акне.

Това всъщност е съвсем нормално: промяната на хормоните кара тялото да произвежда повече себум. Собственият мазен крем на този организъм обаче често се придържа към мастните жлези. Така се появяват акне и, ако се възпалят, акне. Проблемът на Изабел: тя имаше повече акне от останалите. Значително повече. Лицето и деколтето й бяха осеяни с пъпки. Човек говори за кожно заболяване на акне, ако не остане с няколко пъпки и те се връщат отново и отново. Изабел отиде в аптеката, опита всякакви продукти. А индустрията за борба с акнето дава много в наши дни. Но отчаянието на Изабел ставаше все по-голямо: „не ставаше по-добре, независимо какво се опитвах.“

От акне до акне до депресия

Особено в млада възраст акнето може да доведе до психологически стрес. Според канадско проучване от 2018 г.това дори увеличава риска от депресия при младите хора. За тази цел Университетът в Калгари анализира близо два милиона данни за пациентите. Резултатът: от хората с тежко акне 18,5 процента са страдали от депресия през следващите години, от контролната група само дванадесет процента. Кристоф Liebig – дерматолог от Мюнхен, и тези резултати не го учудват: „Особено младите хора, които страдат от акне и искат, например, да се свържете с първата си любов, се чувстват депресирани и в никакъв случай не са по-добра увереност в себе си“.

От акне до акне до депресия

Освен това пациентите често възприемат собствената си кожа много по-зле от човека отсреща. Изабел страдаше много от външния си вид по това време и затова често прибягваше до грим. Въпреки че знаеше, че дори може да влоши акнето: „толкова е лесно да се каже: не носете грим. Но, разбира се, ако вече не се намирам за привлекателна, това често е решение на проблема. Гримирана, тя се осмели да напусне къщата и също отиде на партита. Вечерта стана лошо, когато свалих грима си пред огледалото. След това тя погледна „неподправената истина“ в лицето: „имах екстремни моменти, когато просто се чувствах отвратително.“

Химическо лечение на акне

Химическо лечение на акнеИзабел посещава различни дерматолози: Предполага се, че силен мехлем ще помогне, но акнето се връща след кратко време. Едва две години по-късно тя намери лекар, който най-накрая й предписа хапчета за акне. Те се основават на активната съставка изотретиноин и гарантират, че тялото произвежда по-малко себум. До известна степен тялото изсъхва и акнето се лишава от гориво. Въпреки това, тъй като таблетки и имат редица странични ефекти, те често се използват само в упорити случаи и са противоречиви: в допълнение към възпаления и обриви могат да възникнат болки в ставите, и намаляване на броя на червените кръвни телца. Пациентите нямат право да даряват кръв по време на лечението и трябва да се грижат за безопасна контрацепция.

В крайна сметка тези, които приемат лекарството по време на бременност, са изложени на риск от сериозни малформации при новородени. Първоначално Изабел беше недоволна, но в крайна сметка взе хапчетата, защото не виждаше друга възможност. Трябваше да чака Два месеца, тогава кожата й наистина стана много по-добра. Но въздействието върху самочувствието й беше още по-голямо: „това наистина натисна егото ми много. Станах много по-щастлив и отново станах по-красив.“ До ден днешен тя приема едно хапче на ден, след една до две години трябва да може да спре лечението. Що се отнася до страничните ефекти, тя има късмет: не може да съобщи за никакви негативни ефекти.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here